Young toddler boy eating messy pasta

Er din barnehage nektet å spise noe annet enn kyllingnuggets? Eller vil din pjokk heller spille enn å spise noe i det hele tatt?

Hvis barns ernæring er et sårt emne i husstanden, er du ikke alene. Mange foreldre er bekymret for hva barna deres spiser – og ikke spiser. De fleste barn får imidlertid rikelig med mangfold og ernæring i kostholdet i løpet av en uke. Inntil barnets matinnstillinger vokser, bør du vurdere disse tipsene for å forhindre mealtime-kamper.

1. Respekter barnets appetitt – eller mangel på en

Hvis barnet ditt ikke er sult, må du ikke tvinge et måltid eller en matbit. Tilsvarende må ikke bestikke eller tvinge barnet ditt til å spise bestemt mat eller rense sin plate. Dette kan bare antennes – eller styrke – en maktkamp over mat. I tillegg kan barnet ditt forholde seg til måltidstiden med angst og frustrasjon eller bli mindre følsomme overfor sin egen sult og fylde.

Server små porsjoner for å unngå å overvelde barnet ditt og gi ham eller henne muligheten til å selvstendig be om mer.

2. Hold deg til rutinen

Server måltider og snacks på omtrent samme tid hver dag. Hvis du velger å ikke spise et måltid, vil en vanlig matbit gi deg mulighet til å spise næringsrik mat. Du kan gi melk eller 100 prosent juice med maten, men tilbyr vann mellom måltider og snacks. Å gi barnet ditt mulighet til å fylle opp juice, melk eller snacks hele dagen, kan redusere sin smak for mat.

3. Vær tålmodig med nye matvarer

Små barn berører ofte eller lukter nye matvarer, og kan til og med sette små biter i munnen og deretter ta dem ut igjen. Barnet ditt kan trenge gjentatt eksponering for en ny mat før han eller hun tar den første bitt.

Oppmuntre barnet ditt ved å snakke om matens farge, form, aroma og tekstur – ikke om det smaker godt. Server ny mat sammen med barnets favorittmat. Fortsett å betjene barnet ditt sunt valg før de blir kjent og foretrukket.

4. Ikke vær en kortbestillingskokk

Forbereder et eget måltid for barnet ditt etter at han eller hun avviser det opprinnelige måltidet, kan fremme kresen å spise. Oppmuntre barnet ditt til å holde seg ved bordet for den angitte måltidstiden – selv om han eller hun ikke spiser.

5. Gjør det gøy

Server brokkoli og andre grønnsaker med en favoritt dukkert eller saus. Klipp mat i ulike former med kakesklippere. Tilbyr frokostmat til middag. Server en rekke fargerike matvarer.

6. Rekruttere barnets hjelp

I matbutikken, spør barnet ditt for å hjelpe deg med å velge frukt, grønnsaker og andre sunne matvarer. Ikke kjøp noe som du ikke vil at barnet ditt skal spise. Hjemme oppfordre barnet ditt til å hjelpe deg med å skylle veggies, røre røren eller sette bordet.

7. Sett et godt eksempel

Hvis du spiser en rekke sunne matvarer, er barnet ditt mer sannsynlig å følge med.

8. Vær kreativ

Legg hakkede brokkoli eller grønn paprika til spaghetti saus, topp frokostblanding med fruktskiver, eller bland riven kucchini og gulrøtter i gryteretter og supper.

9. Minimere distraksjoner

Slå av fjernsynet og andre elektroniske gadgets under måltider. Dette vil hjelpe barnet med å fokusere på å spise. Husk at fjernsynsreklame også kan oppmuntre barnet ditt til å ønske sukkerholdig eller mindre næringsrik mat.

10. Ikke tilbud dessert som en belønning

Vedholdende dessert sender meldingen om at dessert er den beste maten, noe som bare kan øke barnets ønske om søtsaker. Du kan velge en eller to netter i uken som dessertkvelder, og hoppe over dessert resten av uken – eller omdefinere dessert som frukt, yoghurt eller andre sunne valg.

Hvis du er bekymret for at kresen å spise, er i fare for barnets vekst og utvikling, bør du konsultere barnets lege. Han eller hun kan plotte barnets vekst på et vekstdiagram. I tillegg bør du vurdere hvilke typer og mengder mat barnet ditt spiser i tre dager. Det store bildet kan bidra til å lette dine bekymringer. En matlogg kan også hjelpe barnets lege å avgjøre eventuelle problemer.

I mellomtiden husk at barnets matvaner ikke vil trolig endres over natten – men de små skrittene du tar hver dag kan bidra til å fremme en levetid for sunt å spise.

Barn ernæring: 10 tips for kresne spisere
Tagged on: